Mala farma

...vratimo zemlji što smo joj uzeli...

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Home Kupine Sadnja kupina
E-mail
Ocjena: / 37
LošeOdlično 

Položaj, priprema, planiranje i sadnja  kupina

 

 

·         Izbor položaja

Kupina se može uzgajati na položajim gdje za druge voćne vrste postoji opasnost od ranih proljetnih mrazova. Najbolji prinose daje na toplijim, osunčanim položajima. Cvjeta od svibnja pa na dalje. Kako kupina treba puno svjetlosti, preporuča se sadnja u smjeru sjever – jug. Kupina je osobito osjetljiva na na ljetne tople vjetrove , koji isušuju zrak i tlo, te je na takvim položajima smanjen prinos, a biljka se slabije razvija.

·         Priprema tla

Nakon što ste odnjeli tlo na analizu, te vam je djelatnik savjetodavne službe dao savjete za gnojidbu tla na osnovu podataka iz analize tla, posebnu pozornost treba obratiti na gornji sloj zemlje 0 – 50, jer kupina plitko pokorjenjuje tlo. Prvobitna meliorativna gnojidba je jedan od najvažnijih zahvata na tlu, jer je to vjerojatno jedini puta kad će gnojivo i dospijeti u zonu korijena. Osim ako kasnije nemate namjeru kopati rupe na dubinu do 30 cm i dodavati gnojivo. Prije nego što krenete saditi potrebno je duboko izorati tlo te ga zatim poravnati.

·         Planiranje redova

Kako bi si olakšali  sadnju i kasniju obradu između redova, potrebno je isplanirati razmake između redova i označiti mjesta sadnje. Razmak između redova ovisi o mehanizaciji kojom raspolažete za obradu tla, a preporuča se do 2,8 m. Mi smo se odlučili za vinogradarske traktore, te smo tako i prilagodili razmak između redova. Razmak između sadnica je oko 1,2 m, ali sam vidio i nasade sa većim i manjim razmacima. Kasnije uvijek možete podsaditi  novim sadnicama.

·         Odabir sadnog materijala

To svakako odlučujete sami, tako da ne bih sugerirao određene sorte, ali  bi trebalo obratiti pažnju na vrijeme dozrijevanja. Razlog može biti taj da želite biti prvi na tržištu sa svojim kupinama, kada se i postiže najviša cijena. Najbolje se  raspitati u rasadniku kakvim sortama raspolažu, te odabrati najbolje za vas.

·         Sadnja

Prije same sadnje potrebno je osigurati gnojivo za podsađivanje sadnica oko korijena ( zrelo stajsko ili mineralno). Zrelo stajsko gnojivo je crne boje, sve ostalo nije fermentiralo do kraja i moglo bi biti preintenzivno za podsađivanje, zato se preporuča mineralno gnojivo KAN u omjeru jedne šake po sadnici. Najbrža sadnja je uz troje ljudi, jedan kopa jamice, drugi stavlja gnojivo, a treći  sadnice i zatrpava zemlju oko korijena. Na kraju je potrebno dobro zaliti vodom da bi se zemlja oko korijena što bolje slegla. Još brži način sadnje je ako su sadnice u crnim posudicama, onda ih samo izvadite iz posudica i zakopate u zemlju, jer na taj način ne rastvarate korijen već on sam dalje nastavlja rasti u novoj okolini.

 

 

 

 

Anketno pitanje

Da li biste kupovali jaja iz slobodnog uzgoja i EKO proizvodnje
 

http://malafarma.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/736227MK1.jpglink
http://malafarma.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/318959SK1.jpglink
http://malafarma.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/169467VK1.jpglink
http://malafarma.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/172389Sve_zajedno.jpglink
http://malafarma.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/133860Jedna_u_drugu.jpglink